Monday, September 26, 2011

Merantau demi ILMU...

Fuhhhyoooooo...
Habuk, sawang semua dah melekat dekat blog kesayangan ni semenjak terbiar lama. Maklumlah, banyak benda yang dibuat sampai lupa dan taktau nak hapted apa dalam ruangan SUARA AKU SUARA KAMU ni.. Macam biasalah bila bermula saja semester baru ni memang kelam kabut. Badan dah ada dekat Shah Alam tapi hati naluri batin roh dan jiwa masih tertinggal dekat rumah. InsyaALLAH taklama lagi sampai lah jiwa itu kesini. Aishhhh!! macam ni la hidup merantau demi ilmu..

Bukannya terlalu manja dengan keluarga atau kata lain, terlalu bergantung dengan keluarga walaupun dah besar panjang tapi suasana bila dekat dengan keluarga tu lain rasanya. Senang hati bila tengok keluarga dan anak didepan mata tapi bila jauh rasa risau dan teringat pula. Come On, bayangkan mereka yang terpaksa meninggalkan keluarga yang berjauhan, belajar sampai US, UK, Zimbabwe dan seanteronya, dorang relaks je kan? takde pun merungut rungut ni. Sedangkan aku hanya di Shah Alam, jarak perjalanan ke rumah hanya dalam 3jam sajoo..

Lupakan sebentar hal terkenang tanah yang jauh. Memandangkan syawal selama sebulan, memang puaslah Qarami singgah ke rumah terbuka baik rumah kawan2 mahupun rumah terbuka kerajaan serta rumah terbuka parti yang asik membangkang. Dah nama pun rumah terbuka, so, pergi jelah dengan muka yang tak malu. Makanan semua hidang memang banyak dan bermacam-macam, sekarang pula ramai yang buat cara menyediakan gerai-gerai beraneka makanan, jadi senang untuk tetamu pilih je makanan apa yang dorang nak. mcam pick and eat lah gitu! Tapi bukan nak kutuk atau nak banyak songeh cuma kebanyakankan makanan yang dihidangkan memang tak berasa langsung. Manis tidak masin pun tidak!!! erkkk~~ bukan nak banyak komplen tapi rasanya kalau kita sediakan dan hidangkan makanan pada tetamu tu biarlah dengan rasa yang secukupnya. Takkan nak jimat cost pulak kan! hihihi. kadang-kadang pikirkan balik memang bagus buat makanan dengan rasa begitu sebab nanti tetamu yang makan pun ambik sedikit je. Boleh lah berdiet untuk mereka tu! Dengar berita pun Malaysia merupakan negara Asia tenggara yang paling ramai rakyat Obesiti.. Opsss!! takut sebut2 obes nie, nasib baik Qarami kurus melidi.. Makanlah banyak mana pun, tetap sama beratnya. Sampai sekarang pelik dah macam2 ubat ditelannya..

Oklah, now, telah bermula semester baru. Macam biasa azam memang tinggi walaupun mungkin yang lepas ada yang tak capai lagi. Biaslah tu kan! InsyaALLAH matlamat semester ini akan tercapai dengan impian dan harapan yang baru. Tapi sebelum tu nak clorox dulu otak2 yang dah berkarat berlumut dek terbiar lama tanpa disental.. Moga-moga semester ini membawa satu matlamat baru serta impian dan harapan tercapai dengan izinNYA.. AMIN~~


Sebelum tidur minum susu dulu ya anak-anak!!