Wednesday, December 15, 2010

Fast track : nak atau tak?

Salam Semua,
maaf lama tak update blog, sibuk dan sedikit malas. tapi still sempat lawat dan follow anda yang tinggalkan tapak kaki dan kentut kat blog saya ni.. haha.. Tadi petang, saya sempatlah check dekat student portal UiTM tengok2 kalau dapat tawaran sambung belajar ke degree pula atau lebih dikenali sebagai fast track bagi pelajar semester 3 dan alhamdullillah saya dapat tawaran sambung ijazah dalam bidang penyiaran, Tapi taktahu lagi sama ada nak ambil atau tolak.. Memang saya nak sangat sambung dalam bidang penyiaran ni tapi takut pula kalau terkantoi diseparuh jalan. Nanti diploma tak dapat, degree pun keciciran. aduisss, stress2..



kawan-kawan, saya perlu pendapat anda, patut saya teruskan ijazah ini atau habiskan dahulu diploma baru minta ijazah. Tapi, macam mana kalau tiba-tiba lepas diploma saya tak dapat course yang memang saya minat ni.. Lagipun tak ramai yang dapat peluang keemasan macam ni, patut saya tolak dan teruskan dengan pengajian yang ada atau rembat je apa yang dah datang. Apa pendapat anda?? buntulah macam nie... :(

18 comments:

atOn said...

salam 'alaikum..
pd pandangan kite la, baik terima je..sbb selalu nya yg dpt fast track ni dak2 bijak..[sbb kite ade kwn yg fast trek drpd dip ke deg]..so, insya-Allah mesti bley bawak punye la.. =)
klw masih was2, buat la istikhoroh..moga dipermudahkan utk buat pilihan..

Almade Nespesor said...

sy pun rase.. terime je la ;D

QaRaMi HasHim said...

aton dan almade: terima kasih banyak..

ayu said...

qarami..fast track nie ada baik n ada jgk bruk dia..

klu qarami nk amik fast track tuk cpt abs blajar baik xyah

sbb kwn akk pn ada amk fast track..
diorang juz jimat 1 thun je..so, lbh kurang sem je ngn bdk yg x amik fast track

tp ada jgk bgusnye fast track nie..mcm yg qarami ckp, uitm offer twrn yg qarami mnt..

trpulang la.. ;)

QaRaMi HasHim said...

btol tu kak..
org takot kalau tak dpt cos yg nak ni bila dah abis diploma nnti.. sbb ramai p6 yg tak dpt cos yg dorang mintak..
lgpun, org mcm mmg dah minat abis dgn cos yg dia tawar nie..
confius2.. :(

Iskandar Shah said...

firstly, tahniah ye cz dpt smbng ijazah!

bg sye la kan, lau dah minat dlm bidng penyiaran ni, rembat je degree tu..
tapi, lau lebih minat yg dlm diploma nye course tu, lebih baek teruskn dip..

bincng la ngn parents ye! :)
gudluck!

Shag said...

Hmph~ Kalau dah minat sepenuh hati dan hampir mati utk Mass Comm tu. Terima shj lah. Cuma sebelum terima tu, Shag cadangkan Qarami solat Istikarah dulu. Mintak petunjuk. Okay? Shag pun nak kena solat Istikarah gak ni :D

Apa apa pun choice Qarami, Shag doakan yg terbaik!

farysa said...

tu rezeki
terimalah
=)

lavender harum wangi said...

ngeong2~
kalau aku, terima saja..
bukan selalu kita dpt
benda yang kita suka..

so, bila dh accept
fast track tu,
jgn plak blaja maen2..

tapi ofkos ko boleh punya la..
xpayah risau xdpt nk catch up ke apa..
kalau buat benda yg kita suka,
mesti kita buat sungguh2 kan?

apa2 pun, it's your choice..
buat pro and cons
which 1 is better..

btw, best of luck and congrates :D

faa lala said...

hye qarami :) tahniahh dari sy sebb awak dpt degree .
bg sy , baek awak ambk sahaja tawaran ni . mungkin ini rezeki awak ye . :)
insyallah , awak akn berjaya kelak ok yang penting mest awak usaha :)

Kenzo@MrConteng said...

congrat bro! betul tu ckp yg len~ ko amik je fast track ni bro.. slalunya yg dpt ni sume dak2 pandai.. tp yang penting usaha, blaja rajin2 Alhamdulillah berjaya... betul x? :D

QaRaMi HasHim said...

terima kasih semua bg pandangan positif..
insyaALLAH, klu mmg rezeki qarami kat situ, saya sambung degree trus nanti..
thnk u so much!!!

Fauzan 'Jahn' Abas said...

rasanya lah kan...better take this opportunity sebab there's nothing diffrenet about being a diploma student or a degree student...it is just a matter of how u want to take things..biasa2 or seriously...sebab klu nak tunggu abis dip then baru sambung degree...tu terlalu safe...klu amik benda ni...kita boleh anggap ianya sebagai satu cabaran baru, naik lagi satu level...insyaALLAH, klu ada kesungguhan mmg akan berjaya...so, kesimpulannya, benda ni tak kan datang 2, 3 kali...fikir betul2 but i totally on with this...
okay, qarami...all the best...

Madam Pam said...

salam, akak rasa baik adik terima,kalau citer pasal susah atau takut kantoi..masa diploma pun bleh kantoi kan..lagipun ramai sangat dah tenaga kerja yg ada diploma skrg, susah sikit utk saingan pasaran kerja.apa2pun, buat solat ishtiharah lah jawapan utk semua persoalan..ok bye,

QaRaMi HasHim said...

btol jugak tu kak.
klu nak gagal. masa diploma pon bole gagal jugak kan
yg penting kena usaha..
terima kasih kak..
:)

Hanis Azla said...

Tahniah dapat tawarn tu.. kalau tak pasti buat solat istikharah.. InsyaAllah, dapat jalan yg terbaik nnt.

aleen aiden said...

ha3,ade jugak ke yg meninggalkan kentut kat cni? :P

err,congratz sbb dpt tawaran 2..klo nak lebey kompiden,try bwat solat istikharah,insyaAllah kamoo dpt petunjuk nnt. ;)

CIK IMAKASIHDANI said...

sure u pandai so tu y dapat fast track,so xperlu isau leh bwk or x...pluang kan,ag pun u mnat that course..by the way mntk petunjuk tuhan,n ur parent..its more better..
ape pun gud luck ya :)